11 Kasım 2015 Çarşamba

kış mı gelmiş?

     Kalabalık caddeden araya saptım. Sessiz, karanlık....Hızlıca bir kaç adım atıp durdum birden ... Ortam tanıdık geldi. hava kararalı çok olmamış, sisli... ciğerime çektiğim koku...  Kömür kokusu... karbonmonoksit bi insanı mutlu eder mi? Beni eder hem de çok... Kış insanı değilim aslında ama sokaktaysam, karanlık ve sisliyse hava (yada kömürden bana öyle geliyor :) evlerin ışıkları yanıyorsa, içimi huzur kaplar, sıcacık hissederim... Hep evde mercimek çorbası hayal ederim beraber yenen...
    Anne babam sürekli çalıştıkları için iş saatleri birbirine hiç uymazdı yemekte biri varsa diğeri yoktu... iki elin parmak sayısını geçmez beraber yediğimiz yemekler...  Çocukluğuma gidince en büyük özlemim budur... Böyle kömür kokan soğuk havalarda evde hep beraber aynı sofrada çorba içmek... Böyle anları yakalayınca mutlaka durur seyrederim ortamı, ciğerlerime çekerim çocukluğumu, içimi özlem sarar hemen çocukluğuma götürür beni...Yine öyle oldu... Ama mutlu da eder ve içimden hep şu an her evde lütfen çorba içsinler diye geçer. beraber yenen...
    Hava soğuksa oralarda, yağmur yağmışsa... pencere kenarına geçip kahve içmeyin girin mutfağa çorba pişirin... Kimse yoksa yalnızsanız kendinizle beraber için... Kendinize gülümseyin...  Bahar yakında gelecek...
   
görsel için kaynak: https://oguzhandursun.files.wordpress.com/2012/03/puslu-sisli-ne-istiyoruz.jpg





 Madem çok bahsettim bu mercimek çorbasından o zaman tadıyla beni bir gün olsun yanıltmayan mercimek çorbası tarifi de vereyim tam olsun :)


Malzemeler:  10 -12 kişilik ( Allahhhh beee gözün doysun kızımmmm :))  olsun olsun valla güvenin bana ikinci kaseyi isteyen çok oluyor ;)

  • 2 su bardağı yada 2 kase mercimek
  • 1 adet kuru soğan
  •  İsteğe bağlı olarak 2 diş sarımsak ( isterseniz taze sarımsak) ben  bulunca ikisini de ekliyorum. tam bir sarımsak delisiyim :)
  • 2- 3 yemek kaşığı gerçek tavuk suyu ya da yarım tavuk bulyon( ben önceden haşladığım tavuk suyunu buz kalıplarıyla dondurup ihtiyaç duydukça çorbaya, pilava ekliyorum. Heheheh  duyan da beni mutfakta gerçekten becerikli zanneder :D
  • 8- 8,5 bardak yada kase kaynamış su
  • Ben sebze eklemiyorum ama annem,ablam havuç, patates ekliyorlar.
  • damak zevkiniz kadar biber salçası
  • yaklaşık 1 çay bardağına yakın sıvı yağ
  • damak zevkinize göre tuz,
  •  2 tatlı kaşığı kadar pul biber, kuru nane

Hazırlanışı:

yağ tencereye alınıp ısınınca ince doğranmış kuru soğan ekleyip bir iki karıştırıp iyice yıkadığımız mercimekleri ekliyoruz. bir iki çevirip salça ve tavuk suyunu ekliyoruz.  Yeşil sarımsak yoksa tam bu aşamada ince doğranmış sarımsağı ekleyip hızlıca bir iki çevirip sıcak suyu ekliyoruz. tuzunu da ekleyip yakaşık bir 20-25 dakika kaynatıp istersek süzgeçten geçirip süzme çorba elde ediyoruz kıvamına bakıp koyuysa çok az sıcak su ekleyip tekrar ocağa alıp bir 10 dakika daha kaynatıyoruz. Bu aşamada kuru naneyi ve pulbiberi ekliyoruz.  ( ki kesinlikle tavsiyem budur. süzgeçten geçirmek yani)
ya da blendırdan geçirip kıvamına bakıp sıcak su ekleyip bir 10 dakika daha kaynatmak üzere ocağa alıyoruz. yine baharatları unutmuyoruz.
servis ederken ben tabaklara taze sarımsak yapraklarından da doğradığım bi tabağı sofraya koyuyorum genelde herkes ekliyor tabağına. 

Not: çorba çok fazla geldiyse ve ertesi gün içilmez derseniz ben gibi dondurucuya da koyabilirsiniz. (ben bu ölçüyü tek başımaykende yapıyorum :)))))) 
ya da içerisine sıcakken pilavlık bulgur ekleyip bulgurun suyunu çekmesini bekleyinceye kadar da bir tava da yağ-kuru soğan ve salçayı kavurup bu karışımla buluşturup mercimekli köfte de yapabilirsiniz. tabi en son kıyılmış maydanoz ekleyip yoğuruyoruz. 

Afiyet olsun ... 




2 yorum:

dekubad dedi ki...

Ne keyifli bir yazi olmus. Kis mevsimini ben de severim. Mercimek corbali aile sofralarini da...
Beni de cocukluguma goturdunuz, o essiz kokular burnuma geldi :)

SÖYLENMEMİŞ NE VARSA... dedi ki...

Çok teşekkür ederim :)) Bu arada sayfama hoş geldiniz :)